Öncelikle online olarak yaptığım ankete katılım gösterenlere teşekkür ediyorum. 10 Nisan Cuma gününden itibaren ankete katılanların cevaplarını ve bu cevapların bir arada değerlendirilince yaptığım çıkarımları sizinle paylaşmak istiyorum.
Ankette 176 kayıt alınmış. Bu sayı bir kamuoyu yoklaması için yüksek olmasa da kişisel bir değerlendirme için fazlasıyla yeterli diye düşünüyorum. Amacım da zaten sektöre haddim olmayarak tavsiyeler vermek değil, virüsün kendi çevremdeki etki ve beklentilerini anlayarak çıkarmlar yapmak ve sizlerle paylaşmak.
Soru 1:
Birçok farklı sektörden katılım olsa da benim iş geçmişimden dolayı ulaşabildiğim kesimlerde hizmet ve kamu sektörleri öne çıkıyor.
Soru 2:
Salgının iş yoğunluğuna etkisine baktığımızda katılımcıların yarıya yakınında azaltma yarattığını görüyoruz. İş durudranlar da eklenince negative etki görenler çoğunlukta. Ancak detaylı inceleyince şunu gördüm ki iş yoğunluğu artanların büyük kısmı kamu sektöründen. Yanı yaşadıkları yoğunluk ticari bir değer üretmekten ziyade sosyal ve ekonomik yardımların vatandaşlara ulaştırılıması yönelik yerel yönetimlerin yoğunlukları. Özetle yoğunluğu değişmeyen şanslı azınlık dışında herkes bu süreçten olumsuz etkilenmiş.
Soru 3:
Çalışma düzenine gelince büyük çoğunluk evden çalışma düzenine geçmiş görünüyor. %22.7 gibi önemli bir kesim de ücretli/ücretsiz izinle ve nöbetleşe çalışarak iş gücü azaltmaya gitiş. Personel arttıran veya fazla mesai yapmak zorunda kalanların oranı ise yalnızca %3.4.
Soru 4:
Katılımcıların büyük çoğunluğunda BT altyapısı, uzaktan çalışma, uzaktan toplantı gibi ihtiyaçları karşılayacak seviyede. Yatırım yapan veya planı olanların sayısı ise yalnızca %18.1.
Soru 5:
Katılımcıların büyük çoğunluğı uzaktan yönetim, mobil ve ofis uygulamalarına ve bunları kullanmak için gerekli taşınabilir donanımların öncelikli ihtiyaçlar olduğunu düşünüyor. Network, güvenlik ve iş zekası ise ikinci öncelik grubunda. İş zekasının bu alana girmesi benim için sürpriz oldu aslında. Anlaşılıyor ki böyle dönemlerde raporlama ve analiz daha bir önem kazanıyor. Sabit donanımlar ve ERP, MRP, CRM gibi temel yazılımlar ise bu olağanüstü dönemde önceliklerini kaybetmiş gibi görünüyor.
Not: "Hepsi" cevabı diğer cevaplara eşit olarak dağıtılmıştır.
Soru 6:
Burada beklentiler birbirine yakın olmakla birlikte kısa vadede BT bütçesinin artması beklentisi yüksek değil. Bu bilişimin öneminin anlaşılmamasından değil, finansal riskler bu denli yüksekken, işin devamı, üretim ve personel maliyetleri bu denli artmakta iken, firmaların BT yatırımlarının öncelikli olmayacağı beklentisinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
Soru 7:
Tahminler genelde 6 ay ile 1 yıl üzerinde yoğunlaşmış olsa da 2 yıl ve daha uzun süreli etki bekleyen %13.6’lık kesimi gözardı etmemek gerek. Salgındaki kapalılık durumu uzarsa bu oran da katlanarak artacaktır. Netice olarak, hangi sektörden olursa olsun kuruluşlar bilişim alanındaki eksikliklerini acı bir şekilde öğrenmiş olular. Bunu kısa vadede tamamlayıp tamamlamamak onların yatırım tercihlerine kalmış olsa da bu yaşadıklarımızın insanların tercihlerinde ve önceliklerinde derin değişiklikler yapacağı kesin.
Önemli olan biz bilişim tedarikçilerinin bu tercihleri anlayıp, buna göre çözümler sunabilmemiz. Bu süreçte bizim de yaklaşımımızı gözden geçirmemiz, müşterilerimizin yaşadığı zorlukları can kulağıyla dinlememiz gerekiyor.
Sağlıkla kalın.
Comments