top of page
  • modernabilisim

E-Ticareti Kendi Platformunuzdan Yapmanız İçin 6 Çok Geçerli Sebep

Pazaryeri Komisyonu > Dükkan Kirası

Bir pazarcı pazarda tezgah açarken belediyeye bir ücret öder ama sonrasında kaç ürün satacağı, üründen ne kazanacağı sadece kendisini ilgilendirir. Fakat online pazaryerlerinde bu durum böyle değildir. Pazaryeri siteleri belirledikleri komisyon oranlarıyla gerçekleşen herbir satıştan komisyon alırlar. Hatta bu oranlarla çoğu zaman, mağazanın kar oranının üstünde kazanç sağlarlar. Üreten, satan ve bunun için emek harcayanlar, e-ticareti yalnızca pazaryerlerinde yaparsa cirolarını arttırabilir ama karlılık aynı oranda artmaz.


Başkasının Platformu, Başkasının Mağazası

Tüketici açısından satınaldığı ürünün markası ne olursa olsun hafızasında mağaza değil işlemi yaptığı site kalır. Çünkü çoğu tüketici X sitesinden ürün aldığını bilir ama orada o ürünü satışa sunan, uygun fiyatı verebilmek için marjından kısan ve X sitesine de bu işlem için komisyon ödeyenin Y mağazası olduğunun farkına varmaz. Varsa bile bu onun için önem taşımaz. Bu nedenle en iyi ürünü, en uygun fiyata satsanız bile müşteri algısında başarılı olarak de[erlendirilmek için kendi platformunuza ihtiyaç vardır.


Rakibin Reklamını Yapmak

Birçok pazaryeri sitesinde ürünle ilgili sayfaya girildiğinde o ürüne benzer veya tamamlayıcı ürünlerin promosyonu yapılır. Çünkü pazaryeri için önemli olan sepetteki toplam tutarı arttırmaktır, sepetin hangi mağazalardan doldurulduğunun önemi yoktur.

Çoğunlukla “buna bakanlar buna da baktı” başlığıyla gördüğünüz bölüm, dükkanınızda gömlek deneyen müşteriye dükkan komşunuzun pantolon sunması gibidir. Müşterilerin çoğu o ürünlere de bakma ihtiyacı hisseder. Ne var ki sizin ürününüzün olduğu sayfaya geri dönme ihtimallari çok azalır. Bu nedenle pazaryerleri, öne çıkardığnız ürünle birlikte benzer ürün sunan rakiplerinizin de öne çıkarıldığı platformlardır.


Parayı Ne Zaman Alırız?

Pazaryerlerinin bir çoğu, müşteri ürünü alıp onaylamadan ücretini size aktarmaz. Bu da üretim, depolama ve kargo bedellerini müşteri onaylayana kadar cebinizden karşılamanız anlamına gelir. Çoğu müşteri de ürünü kabul etme butonu yerine sistemin süresi dolunca otomatik olarak onaylaması için onay butonuna basmaz. Bu gecikme sizin bu süreçte pazaryerini finanse etmeniz anlamına gelir ki bu finansman maliyeti tahmin edilenin çok üstünde kayıplara neden olabilir.


Adı Üstünde “Sosyal Medya”

Her ne kadar facebook, Instagram vs ortamlarda satış yapma potansiyeliniz olsa da o ortamlar esas olarak sosyal paylaşım platformlarıdır. Sosyal medya kulllanıcılarının asıl amacı alış-veriş yapmak değil, sanal dünyada sosyalleşmektir. Bu nedenle orada yayınlayacağınız binbir zahmet ve özenle hazırladığınız reklamın, seyyar satıcı muamelesi de görmesi çok olasıdır.

Ayrıca sosyal medyadan satış yapanbilek için ya o ortamın pazaryerine girmeniz ya da telefon numaranızı koyup ararnmayı veya whatsapp ile mesaj gelmesini beklemeniz gerekir. Halbuki kendi platformunuzu sosyal medya hesaplarınıza ve sosyal medya mağazasına kolayca entegre edip, tek tuşla tüketiciyi kendi sitenize çekebilir, beğenip tıkladığı ürünü anında satınalmasını sağlayabilirsiniz.


Marka Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

Ticimax ile oluşturduğunuz kendi platformunuzdan satış yaparken ne Ticimax’a ne de başkasına komisyon ödemezsiniz. Komisyon ödemeyerek sağladığınız kazançla karınızı arttırdığınız gibi bu tutarı fiyatta indirim veya çeşitli kampanyalar için kullanma imkanı da yakalarsınız.

Pazaryerleri, müşteri trafiği yoğun ve reklam gücü yüksek mecrelardır ve kazanç sağladığı sürece terk edilmemelidir. Ancak pazaryerinizin yanısıra kendi platformunuzun olması size hem para hem de itibar kazandırır. Bu nedenle paltformunuzu pazaryerlerine entegre ederek ürün ve fiyatlarınızı sürekli güncel tutmalısınız. Ki bu entegrasyonu Ticimax sizin adınıza sağlar.

Tüketici sizin adınızı, logonuzu ve sizin ürünlerinizi görerek alışveriş yapacağından markanızın yaratacağı algı ve bilinirlik düzeyi çok daha üst seviyede olacaktır.

E-ticaret sitenizin bilinirliği arttıkça müşteriler doğrudan size gelmeye başlayacak, e-ticaret hacminiz fiziksel mağazalarınızı bile geride bırakacak seviyelere ulaşabilir.


Siz de bir yandan kendi platformunuzda karınızı arttırırken, pazaryerlerinde cironuzu yükseltmek ve bunları tek noktadan kolayca yönetmek isterseniz, Ticimax yetkili iş ortağı Moderna Bilişim'e hemen ulaşın.


Tel: 0545 663 37 62

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page