top of page
  • modernabilisim

Enerjinizi Doğru Harcayın!

Sanayide en büyük gider kalemlerinden biri olan enerjinin maliyetlerdeki payı giderek artıyor. Yazının hazırlandığı gün itibariyle son bir yılda TL bazında %453[1] fiyat artışı gerçekleşti. Bu büyük ve bir o kadar hayati gider kaleminden vazgeçmek mümkün olmadığına göre en verimli şekilde kullanmak gerekir. Arızaya ve duruşa neden olmasa dahi oluşmaya başlayan bozulmalar enerji tüketimine büyük etki yaratır ve bu etki logaritmik olarak artar.


Örnek vermek gerekirse 250KW gücünde bir motordaki 1,20 mm şaft hizasızlığı %7,07 fazladan elektrik tüketimine neden oluyor.[2] Bu motorun günde ortalama 18 saat, ayda 25 gün, yılda 300 gün çalıştığını varsayarsak bu hizasızlık nedeniyle fazladan enerji maliyeti aylık 19.494,04₺ yıllık 233.928,53₺ olacaktır. Bu yalnızca bir motorda oluşan maliyettir. Bu hesaplamayı siz de referans bölümündeki linkten kendi makineleriniz için yapabilirsiniz. Bunlara parça, işcilik ve duruş maliyetleri de eklendiğinde gider çok daha yüksek olacaktır.



Sanayinin enerji tüketiminde en büyük tasarruf yöntemlerinden biri doğru bakım yöntemleriyle makinelerin düzgün çalışmasını sağlamaktır.[3] Bunun için ise tüm dünyada yükselen bakım trendi kestirimci bakım yöntemlerini uygulamaktır. ISO’ya göre kestirimci bakım yöntemleri üretimde %25’e varan verim artışı[4] sağlar. Bu seviyeye ulaşabilmek için en iyi seçenek ise teknolojik imkanları sonuna kadar kullanmaktır.


Bakım 4.0 olarak da adlandırılan bu konsept, gelişen ve ucuzlayan sensör teknolojisini, yaygınlaşan bulut altyapısı, veri analiz, makine öğrenimi ve yapay zeka ile birleştirilerek ortaya hem verimli, hem düşük maliyetli, hem de sürdürülebilir bir çözüm çıkarıyor; Wisersense



Wisersense, basit sensörler gibi yalnızca makinelerin sağlık durumlarını izlemekle kalmaz, makinelerden sürekli ve doğru verinin toplanmasını sağlar. Toplanan verinin analizi için optimize edilmiş yazılım platformu ile detaylı analiz imkanı sunar. Bu analizlerle beslenen makine öğrenimi algoritması yapay zeka temelli yapısı ile kestirimler ve alarmlar oluşturur. Böylelikle makineyi tanır ve bozulma başladığında size uyarır.


Bu uyarılar arızayı daha başlangıç seviyesindeyken tespit edip gerekli önlemleri almanızı sağlar. Arızanın yüksek maliyetli bozulmalara sebep olmadan başlangıç aşamasında düşük maliyetlerle giderilmesinin yanı sıra plansız duruşlardan kaynaklanan üretim ve iş gücü kayıplarının önüne geçer.


Tüm dünyada hızla yaygınlaşan bu teknolojiyi yakalamak için bizi arayın.

Murat Çankaya

info@modernabilisim.com

0545 663 3762


[1] EPDK, Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tabloları, https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-1327/elektrik-faturalarina-esas-tarife-tablolari [2] https://www.pruftechnik.com/Data-Media-Downloads/_Global/campaigns/ROI/roi_calculator/en/index.html# [3] Operations & Maintenance Best Practices - A Guide to Achieving Operational Efficiency, Federal Energy Management Program, U.S. Department of Energy, August 2010; https://www.energy.gov/eere/femp/articles/operations-and-maintenance-best-practices-guide-achieving-operational-efficiency [4] ISO 13373-1:2002 Condition monitoring and diagnostics of machines — Vibration condition monitoring — Part 1: General procedures; https://www.iso.org/standard/21831.html

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page