top of page
  • modernabilisim

Optimize Etmeme Lüksümüz Yok!

Mart ayı itibariyle akaryakıt fiyatları son 6 ay içinde %300’den fazla arttı. Bunun döviz kuru, enflasyon, küresel petrol piyasasındaki çalkantılar gibi türlü gerekçeleri olabilir. Ancak bu olağanüstü artışın saha operasyonlarının maliyetine etkisi her kurum için geçerli.

Atık toplama faaliyeti hem belediyeler kanununa göre hem de kamuoyu gözünde belediyelerin temel görevlerinden biri. Hatta belediyenin başarısıyla başarısızlığı arasındaki çizgiyi çekecek kadar önemli bir kriter. Bu nedenle yapılamaması veya azaltılması düşünülemez. Ayrıca belediyeler için en büyük gider kalemlerinden de biri. Karşılığında alınan katı atık bedelleri ise bu giderleri karşılamaktan çok uzak.



Ne var ki maliyeti bu kadar yüksek olan bir operasyonda verimsizlik malesef had safhada. Öyle ülkemizde atık yönetimine yılda 2 milyar $’dan fazla harcama yapılmasına rağmen kaynakların ancak %60 oranında verimli kullanılabildiği görülüyor. Buna personel ve vardiya planlamadaki eksikliklerden, araç kiralarının yüksekliğine bir çok gerekçe sunulabilir ancak maddi karşılığı en yüksek konu araçların rotalarının optimize olmaması ve bu sebeple harcanan binlerce litre akaryakıt.

Araçların, belirlenen bölgelerin dışına çıkmaları, bölgeyi en kısa güzergahtan değil şoförün insiyatifine göre dolaşmaları, plansız görevlerle mesafeye bakılmaksızın şehirde yol katetmeleri bunun temel sebepleri. Bunları azaltmak içinse yalnızca araçların takip edilmesi yeterli değil. Bu takibin konteyner konumlarıyla, bölge sınırlarıyla ve optimize edilecek rotalarla örtüştürülmesi gerekli. Bu gereklilik ekonomik şartlarda nedeniyle "olsa iyi olur"dan "olmazsa olmaz" seviyesine yükselmiş durumda.



Evreka Akıllı Atık Yönetimi Sistemi, araç takibiyle karıştırılmaması gereken komple bir çözüm sunar. Evreka platformunda konteyner konumları, konteyner doluluk oranları, toplama bölgeleri, personel ve vardiyaları tamamen kayıt altındadır. Bu kayıtlar araç hareketleriyle eşleştirilerek en kısa sürede, en çok konteynerin en kısa yoldan ve en az araçla toplanması sağlanır. Bu optimizasyonlar gerçekleştirildiğinde yalnızca yakıt tüketiminde değil, araç sayısı, konteyner sayısı ve vardiya sayısında %55’e varan oranlarda iyileştirmeler yapılmıştır.



Örneğin 120binden fazla nüfusa sahip Yalova Belediyesi bu optimizasyonları gerçekleştirdikten sonra filosunu 1 araç azaltmış, katettiği mesafeyi %8 azaltmış, aylık 736 litre yakıt tasarrufu ve yılda 1,000,000TL’den fazla genel tasarruf sağlamaktadır.

Benzer şekilde 230 Bin nüfuslu İnegöl Belediyesi, özellikle taşra operasyonunda sağladığı optimizasyonlar sayesinde filosundan 3 araç çıkarmış, toplam mesafeti 2/3 oranında azaltırken, operasyonel verimliliğini %21 arttırmıştır. Bu şekilde yıllık 300,000 USD tasarruf yapmaktadır.

Bu tasarrufları Türkiye’nin her Belediyesi yapabilsin, hizmetlerini daha makul maliyetlerle sağlayabilsin diye Evreka, yazılım ürünlerinde %75’e var indirimler sunan çok cazip bir kampanya duyurdu. Bu kampanya ile ilgili detaylı bilgi ve belediyeniz için uygun paketi seçmenizde yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Murat Çankaya

info@modernabilisim.com

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page