Kestirimci bakım, doğru tanımlanmadığında falcılık olarak yorumlanabiliyor. Bu yanlış anlaşılmanın önüne geçerek, bu bilimsel yöntemle fabrikanızın karının ve verimliliğinin nasıl arttırıldığını anlatmaya çalışacağım.
Kestirimci bakım, makine ve ekipmanlardan bazı fiziksel verilerin (titreşim, sıcaklık, vb.) toplanıp işlenerek arızanın kaynağının ve zamanının yüksek bir doğrulukla önceden kestirilmesi olarak tanımlayabiliriz. (1) Bu kestirimin bakım için yeterli zamanı sağlayacak kadar önceden olması ve doğru noktaya bakım uygulanmasını sağlayacak kadar tutarlı olması beklenir ki fayda sağlayabilsin.
Arızanın oluşacağı parçayı bilebilirsek arıza büyümeden onarabiliriz. Aynı şekilde zamanının bilebilirsek parça ömrünü maksimuma çıkarabiliriz. Her iki kestirim de doğrudan ve dolaylı bir çok maddi fayda sağlar. Araştırmalara göre kestirimci bakım metodları uygulanarak;
Plansız duruşlarda %75 azalma
Duruş sürelerinde %35 azalma
Bakım giderlerinde %30 azalma
Üretimde %25 verim artışı sağlanabilir. (2)
Tüm bu avantajları yakalamak için veri toplamak malesef tek başına yeterli değildir. Bu verilerin sistematik bir şekilde işlenmesi ve doğru hesaplama yöntemleriyle sonuca ulaşılması gerekir.
Yıllardır süren bilimsel çalışmalar ışığında makinelerin titreşim seviyeleri hakkında ISO10816, ISo13373 gibi standartlar oluşturulmuş, makine üretici ve kullanıcılarının referans alacağı uluslararası geçerlilikte metrik değerler belirlenmiştir. Bu değerlerin oluşturulmuş olması günümüzde kullanılan bir çok ölçüm cihazlarının yaygınlaşmasındaki ana etkendir.

Akademisyenler ve üreticilerin büyük katkı sağladığı bu çalışmalara meslek birlikleri de katkı koymuş, 90’lı yıllarda bu hesaplama yöntemleri, makine mühendisleri ve bakım teknisyenleri tarafından derlenerek günümüzde de yaygın olarak kullanılan teşhis rehberleri oluşturulmuştur. (3)

Titreşim verilerinin spektrum değerlerine çevrilmesi ve grafiklerin yorumlanmasına dayalı bu yaklaşım son yıllarda o kadar yaygınlaşmıştır ki önce kendi hesaplamasını yapan ölçüm cihazlarına sonra da online sensörlerden alınan verileri yapay zeka algoritmalarıyla arıza tahminlemesi yapan sistemlere geçilmiştir.

Gelinen son noktada ülkemizden de bu konuda çözüm üreten firmalar filizlenmiş, hatta ürettikleri teknoloji ile dünya pazarına açılmıştır. Bu alanda ülkemizdeki öncü firma olan Wisersense, yüksek hassasiyetli yerli üretim online vibrasyon sensörlerini yine yerli üretim yazılımı ile birleştirerek kullanıcılarına kapsamlı bir çözüm sağlamaktadır.
Sürekli ve detaylı şekilde topladığı veriyi makine özellikleri ve arıza kütüphanesinde derleyip yapay zeka algoritmaları ile işleyen Wisersense hem tutarlı sonuçlar sunmakta hem de doğru zamanda uyarı ve alarmlar üreterek kullanıcılarının fonksiyonel arıza oluşmadan müdahale etmesine imkan sağlamaktadır.
Bu teknolojiden faydalanmayan başlamak için bizi hemen arayın
+90 545 663 37 62
Kaynakça:
(1) Kestirimci Bakım Nedir? Teknikleri Nelerdir?; Resul İlhan; Otonom Fabrika ve Endüstri 4.0; 5 Ekim 2020
(2) ISO 13373-1:2002 Condition monitoring and diagnostics of machines — Vibration condition monitoring — Part 1: General procedures
(3) Illıstrated Vibration Diagnostics Chart, Technical Associates of Charlotte, 1996
Comments